dijous, 5 de febrer del 2009

Article premsa

L’esgrima, l’esport olímpic més antic i d’origen català, ja té el seu primer club federat de les comarques gironines. Es tracta de la Sala d’Armes de l’Onyar (SAO) que va ser constituïda com a club el proppassat 2 de desembre i acceptada com a club adherit a la Federació Catalana d’Esgrima (FCE) el dia 10.

Els orígens de l’esgrima moderna es troben en el primer tractat d’esgrima conegut, obra del mallorquí Jaume Ponç, i editat a Perpinyà l’any 1474.

La SAO té la seva seu social al municipi de Vilobí d’Onyar, Salitja i Sant Dalmai, però, donat que és l’únic club gironí, acull a gent d’altres municipis propers. “Com que no hi ha cap altre club en aquesta zona, han participat al primer curset d’iniciació gent de pobles del voltant i fins i tot de Girona ciutat, que es troba a només 12 Km. És per això que li hem posat al club el nom de l’Onyar, per evitar localismes i poder arribar a un públic més ampli,” diu en Carles Fité, President del club.

En Felix Paterna, Tresorer del SAO i Regidor de l’ajuntament de Vilobí, afirma que “el consistori té molt d’interès en fomentar l’activitat esportiva al municipi i, quan es va donar l’oportunitat de fer un club d’esgrima, que a més era únic a la zona, varem posar els mitjans per facilitar el camí a aquesta iniciativa.” De moment, les classes d’esgrima es fan al pavelló de Sant Dalmai, l’ajuntament ha subvencionat el curset d’iniciació, i el club pot optar als ajuts econòmic municipals per a associacions esportives.

Actualment, l’esgrima catalana es troba concentrada a Barcelona i ciutats properes, com Sabadell. A les comarques tarragonines hi ha un club a Amposta. Però a Lleida i Girona no hi havia res. El President de la FCE, el Dr. Xavier Iglésias, comenta que la Federació ja havia fet alguns intents de promoure l’esgrima a terres gironines, com quan es va fer el Màster d’Esgrima als carrers de Girona, l’any 1996. “Però la manca de clubs va fer que allò no tirés endavant. Ara, amb la Sala d’Armes de l’Onyar, tenim un clara possibilitat d’implantar-hi l’esgrima i crear fornades de futurs tiradors gironins.” S’anomena “tirador/a” a aquella persona que practica l’esgrima, en qualsevol de les seves modalitats, ja sigui espasa, floret o sabre.

La SAO ha nascut amb el suport de la Sala d’Armes de Montjuïc (SAM), el club més gran de Catalunya amb més de 340 socis. En Xavier Padilla, Director Tècnic del SAM, és qui ha impartit el primer curset d’iniciació del SAO durant els mesos d’octubre i novembre del 2008. “Quan el Fèlix Paterna i el Carles Fité ens van plantejar la possibilitat de formar un nou club a Girona, no ho varem dubtar ni un instant. Això permetia promocionar l’esgrima en zones on no tenia presència. A més, esperem que el SAO creixi i es nodreixi de nous tiradors gironins, que el converteixin en un rival del SAM. Aquesta rivalitat sana fa millorar la qualitat de l’esport i pot posar els fonaments per a un rellançament de l’esgrima catalana.” A més d’instructors, el SAM ha aportat material per tal que el SAO pugui fer els entrenaments. Els mesos de març i abril del 2009, en Padilla farà un segon curset d’iniciació al pavelló de Sant Dalmai.

Per tal de promocionar l’esgrima entre els escolars, la SAO, la FCE i el SAM s’han posat d’acord per fer demostracions d’esgrima a aquelles escoles de La Selva i el Gironès que ho demanin.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada