dimarts, 10 de març del 2009

UNA MICA DE VOCABULARI

Per a tots aquells que heu contactat darrerament amb la Sala d’Armes de l’Onyar interessant-vos pels cursets d’iniciació a l’esgrima, en primer lloc volem agrair-vos el vostre interès, i en segon lloc, hem preparat aquest petit article amb unes nocions bàsiques del vocabulari de l’esgrima, per tal d’apropar-vos una mica més el fascinant món de l’esgrima.

En primer lloc, cal destacar el terme “tirar”. En el nostre argot, això significa fer combat (esportiu, s’enten). Els esgrimistes s’anomenen “tiradors”. Així doncs, els tiradors i les tiradores tiren en una competició, o tiren la poule interna del club, o tiren contra un/a company/a. Tot i que les competicions estan dividides per armes, sexe i edat, a dins del club s’acostuma a tirar sense distinció de sexe ni edat (l’arma sí que s’ha de respectar, és clar). En funció de l’arma que s’utilitza, els tiradors s’anomenen espadistes, floretistes o sabristes.

En el cas de l’espasa, es gaudeix especialment del combat quan es tira elèctric. Això vol dir que els tiradors o tiradores utilitzen espases elèctriques i s’endollen a un marcador electrònic que indica els tocats (s’encén el llum verd o el vermell en funció de qui ha tocat primer, i ambdós alhora si el tocat és simultani). Un “tocat” es produeix quan un dels tiradors toca a l’altre amb la punta de l’arma, enfonsant el botó suficientment com per que faci contacte i marqui. Una espasa es composa, principalment, de la punta o botó, la fulla, la cassoleta (que protegeix la mà) i el mànec. En el cas de les espases elèctriques, dins de la cassoleta tenen un endoll. El tirador s’endolla al marcador electrònic mitjançant un rodet recolector, que s’allarga o recull segons el tirador es mou per la pista. Entre l’endoll de la cassoleta i el rodet recolector, el tirador es posa un fil de cos a través de la màniga de la jaqueta.

La roba per tirar és el vestit d’esgrima. Aquest està format per la jaqueta, els pantalons, i uns mitjons llargs (ja que els camals dels pantalons són curts). L’equip del tirador es complementa amb el calçat (sabatilles esportives reforçades al taló i al costat exterior) i dues mesures de protecció: el guant (només un, que es posa a la mà amb la que es sosté l’arma), i la careta (que protegeix la cara i el cap).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada